Üniversiteler, sıfır atık için harekete geçiyor… YÖK ile Sıfır Atık Vakfı arasında iş birliği

Üniversiteler Çevreye Duyarlı Projelerle Öncü Olacak

Üniversitelerimizin sadece akademik başarılarıyla değil, çevreye duyarlılıklarıyla da öncü olmalarını istiyoruz” diyen Özvar, protokolün, sıfır atık kültürünün yükseköğretim kurumlarında kurumsallaşmasını amaçladığını belirtti. Bu kapsamda, çevreye duyarlı öğrenci kulüplerinin kurulması, sıfır atık temalı akademik etkinliklerin yaygınlaştırılması ve başarılı uygulamaların teşvik edilmesi hedefleniyor. Çevre bilincinin yaygınlaştırılması için müfredata yeni dersler entegre edilecek, iklim değişikliği, yeşil ekonomi ve sürdürülebilir tarım gibi alanlarda yeni lisans ve lisansüstü programlar açılacak.

BAŞLANGIÇ SIFIR ATIK PROJESİ

“Mühendislikten sosyal bilimlere kadar birçok alanda çevre duyarlılığını teşvik eden dersleri sistematik olarak eğitim programlarımıza dahil ediyoruz” diyen Özvar şöyle konuştu:

“Türkiye’de sürdürülebilirlik çalışmalarının önemli bir dönüm noktası 2017 yılında Emine Erdoğan himayelerinde başlatılan Sıfır Atık Projesi oldu. Proje BM nezdinde de takdir kazandı ve küresel ölçekte bir ilham kaynağına dönüştü. Bu kapsamda 60 milyon ton atık geri kazanıldı, 500 milyon ağacın kesilmesi önlendi, 6 milyon ton karbon salımı engellendi ve yaklaşık 185 milyar TL ekonomik kazanç sağlandı.

CİDDİ ADIMLAR ATMAYA TEŞVİK EDİYORUZ

Üniversitelerimizin enerji verimliliği, su tasarrufu, atık yönetimi, yenilenebilir enerji kullanımı ve karbon salınımının azaltılması gibi alanlarda ciddi adımlar atmasını teşvik ediyoruz. Gerek yürütülen projeler gerek teşviklerimizle, üniversite kampüslerinin çevresel farkındalığın içselleştirildiği mekânlar haline gelmesi yönünde önemli mesafe kaydettik.

YENİ PROJLERE ZEMİN HAZIRLAYACAK

Küresel çevre sorunları yalnızca çevre politikalarıyla değil, eğitim, bilim ve toplumun tüm dinamiklerinin birlikte hareket etmesiyle çözülebilir. Yükseköğretim bu süreçte aktif rol oynuyor. Sıfır Atık Vakfı ile imzalanan protokol yükseköğretim camiasıyla sivil toplum arasındaki iş birliğini; üniversitelerde sıfır atık kültürünü kurumsallaştırmayı, çevreye duyarlı öğrenci kulüplerinin kurulmasını, sıfır atık temalı akademik etkinliklerin yaygınlaştırılmasını ve başarılı uygulamaların ödüllendirilmesini hedefliyor.

SONUÇLAR MEMNUNİYET VERİCİ

THE Etki Sıralaması ve QS 2026 Dünya Üniversiteleri Sıralaması sonuçları da Türk üniversitelerinin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda yürüttüğü çalışmaların, dünya çapında olumlu karşılık bulduğunu ortaya koyması bakımından memnuniyet verici. Yükseköğretim Kurulu olarak bu başarıyı sürdürülebilir kılmakta kararlıyız.”

Related Posts

ALES-2 ne zaman? ÖSYM AİS sınav yerleri sorgulama ekranı! ALES – 2 sınav giriş belgeleri yayınlandı mı?

ALES 2025 sınav tarihine sayılı günler kala  yüksek lisans ve doktora adayları merak içerisinde “ALES-2 ne zaman?” ve “ALES-2 sınav yerleri ve giriş belgeleri açıklandı mı?” sorularının cevabını araştırıyor. Bilindiği üzere sınav tarihi ÖSYM tarafından yayınlanan sınav takvimiyle birlikte belli oldu. Sınav yerleri ise sınav giriş belgeleri üzerinden sorgulanıyor. Peki, ALES sınav giriş belgeleri yayınlandı mı? ALES sınav yerleri belli oldu mu? Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte ALES sınav giriş belgesi sorgulama ekranı…

Türkiye’ye Göç Edenlerin Sayısı 300 Bini Geçti

Türkiye’ye göç edenleri açıklayan TÜİK, Türkiye’ye 2024 yılında göç eden yabancı uyruklu kişi sayılarını bildirdi.

Antik DNA araştırması yeni veriler ortaya koydu: Çatalhöyük anaerkil miydi?

Antik DNA araştırması yeni veriler ortaya koydu: Çatalhöyük anaerkil miydi?

ALES/2 ne zaman yapılacak? ALES/2 sınav giriş yerleri açıklandı mı?

2025 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nın (ALES/2) ikinci oturumu için geri sayım başladı. Peki, ALES/2 ne zaman yapılacak? ALES/2 sınav giriş yerleri açıklandı mı?

İsmail Bilen kimdir, öldü mü, neden öldü? Eski AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen evinde ölü bulundu

Türk siyasetinin önemli isimlerinden, dört dönem AK Parti Manisa Milletvekilliği yapmış, hukukçu kimliğiyle tanınan İsmail Bilen’in Ankara’daki evinde ölü bulundu. İsmail Bilen neden öldü? sorusu da bu gelişmeyle birlikte merak edildi. 63 yaşındaki Bilen’in ani ölümü, sevenlerini yasa boğdu. Sosyal medyada çok sayıda kişi ve siyasi isim, Bilen için taziye mesajları paylaştı. Peki, İsmail Bilen kimdir, öldü mü, neden öldü?

TYT ne zaman bitecek? 2025 TYT’de kaç soru var? TYT kaç dakika sürecek?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bu yıl 21-22 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. Peki, TYT ne zaman bitecek? 2025 TYT’de kaç soru var? TYT kaç dakika sürecek?