Türkiye’nin ham çelik üretimi ilk çeyrekte azaldı

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), mart ayı ve yılın ilk çeyreğine ilişkin çelik üretimi, tüketimi ve dış ticaret verilerini kamuoyu ile paylaştı. Türkiye’nin ham çelik üretimi mart ayında bir önceki yıla göre %2,8 azalarak 3,1 milyon tona geriledi. Yılın ilk çeyreğinde ise üretim %3,4 düşüşle 9,3 milyon ton olarak kaydedildi.

March’ta nihai mamul tüketimi bir önceki yıla göre %23,2 azalışla 2,6 milyon tona, yılın ilk çeyreğinde ise %7,3 düşüşle 9,1 milyon ton seviyesine düştü.

ÇELİK ÜRÜNLERİ İHRACATI YÜKSELDİ

Çelik ürünleri ihracatı mart ayında miktar olarak %31,3 artarak 1,5 milyon ton, değer olarak ise %18,6 artışla 1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

2024’ün aynı dönemine göre ihracat, ocak-mart döneminde miktar bazında %18,5 artarak 3,8 milyon ton, değer bazında ise %8,4 artışla 2,6 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Çelik ürünleri ithalatı ise mart ayında önceki yılın aynı dönemine göre %23,6 azalarak 1,2 milyon tona, değer açısından ise %24,5 düşüşle 885,5 milyon dolara geriledi.

Ocak-mart döneminde ise ithalat miktar bazında önceki yılın aynı dönemine göre %4,6 artarak 4,2 milyon tona yükseldi. Değer bazında ise ithalat %4,2 azalarak 3 milyar dolar seviyesine geriledi.

Geçen yılın ilk çeyreğinde %74,7 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın ilk çeyreğinde %84,6 seviyesine yükseldi.

ÜRETİMDE TÜRKİYE 7. SIRADA

TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, hurda kısıtlamalarının küresel bir eğilim haline gelmesi ve AB Çelik ve Metal Eylem Planı’na hurda kısıtlamalarının dahil edilmesi gibi gelişmelere dikkat çekti.

Yayan, ABD’nin son tarife düzenlemelerini hatırlatarak, sektörün rotasını Kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgelerine çevirdiğini belirtti.

Gelecekte artacak olan hurda talebine vurgu yapan Yayan, “Türkiye, dünyada 7’nci sırada yer alarak 9,3 milyon ton üretim gerçekleştirdi. Dekorbanizasyon çalışmalarıyla birlikte, 2030’a kadar hurda talebinin %20 artacağı bekleniyor. Hurda ihtiyacımızın karşılanması ve yurt içi hurda üretiminin artırılması için alternatif pazarlara ve girdilere odaklanmalıyız.” şeklinde konuştu.

Related Posts

SGK’dan emeklilik için yeni adım: Yıpranma payı için kısıtlamaya gidilecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilikte yeni düzenlemeye gidecek. Bu kapsamda erken emekliliğe olanak sağlayan “yıpranma payı” için kısıtlamaya gidilecek.

ABD amacına ulaştı: Ukrayna’nın doğal kaynaklarına ortak oluyor

Ukrayna ve ABD arasında imzalanan “ekonomik ortaklık” anlaşması, Kiev’e yatırım Washington’a ise doğal kaynak erişimi sağlayacak. Kurulacak fonun ilk kazancıyla Ukrayna’ya yatırım yapılması öngörülüyor.

TEKNOFEST KKTC’de ikinci gün! Yerli hava araçları uçuş gösterileri yapacak

Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) ikinci gününde ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

70 yıllık Türk tekstil devi iflasın pençesinde

1954 yılından bu yana tekstil sektöründe faaliyet gösteren Çiçekçi Tekstil, yaşadığı mali darboğazın ardından konkordato ilan etti.

Bankaların rekabeti hızlandı: İşte Mayıs ayında en yüksek emekli promosyonu veren bankalar

Mayıs 2025’te emeklilere verilen promosyonlar 12.000 TL’den başlayıp 27.000 TL’ye kadar çıkıyor. İşte banka banka en yüksek promosyonu veren kurumlar ve detaylı şartlar…

ABD’nin yeni gözdesi Çin’in yerini doldurabilecek mi? Uzmanlardan Hindistan analizi

ABD’nin Çin ile olan ticaret gerilimi ve gümrük vergisi savaşları piyasaları ve değişkenleri alt üst etti. ABD’nin üretimini Çin’den Hindistan’a kaydıracağını açıklamasının ardından uzmanlar Hindistan’ı analiz etti. Uzmanlara göre bu anlaşma olsa bile kısa vadede Hindistan’ın, Çin’in yerine geçemeyecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir