Taşınmaz satışı ve miras paylaşımında noter ücretleri yükseliyor

Adalet Bakanlığı Yeni Düzenlemeyle Noterlik Ücretlerini Artırıyor

Adalet Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeyle noterlik işlemlerine ilişkin ücretlerde önemli bir artış yaşanacak. Tapu sahipleri ve miras paylaşımı yapacak kişileri yakından ilgilendiren bu değişiklikler, 2025 yılından itibaren yürürlüğe girecek.

Resmi Gazete’de yayımlanan Noterlik Ücret Tarifesi’ne göre, birçok alanda %43,93’lük bir zam artışı gerçekleştirildi. Yeni tarifeler, taşınmaz satışları, miras paylaşımı ve diğer noterlik işlemleri gibi birçok alana etki edecek.

2025 Yılı Noterlik Ücret Tarifesi’ne göre, noterler gerçekleştirdikleri işlemlerden aldıkları harçların %30’u kadar noter ücreti talep edecek. Taşınmaz satışlarında noter ücreti, satış bedelinin binde biri olarak belirlenirken, miras paylaşımı ve diğer noterlik işlemleri için de yeni ücret tarifeleri belirlendi.

Yeni Ücret Tarifeleri Detayları

  • Taşınmaz satışlarında noter ücreti, satış bedelinin binde biri olacak ve 500 TL ile 4.000 TL arasında değişiklik gösterecek.
  • Miras paylaşımı işlemlerinde vasiyetname ve vakıf senedi düzenlemeleri için noterler 2.016,38 TL ücret talep edecek.
  • Diğer noterlik hizmetlerinde çeviri, karşılaştırma ve elektronik işlemler için de yeni ücretler belirlendi. Çeviri işlemleri için her sayfa için 505,81 TL ücret alınacak.
  • Elektronik ortamda yapılan işlemler için ayrıca veri tespiti ücretleri de güncellendi. 1 MB’a kadar olan işlemler için 27,27 TL, sonraki her 1 MB için ise 13,64 TL ek ücret uygulanacak.

Ayrıca, defter açılış onayları, tapu devirleri, miras tescil işlemleri için belirlenen sabit ücretler ve noterlerin daire dışı işlemleri için günlük yol ödeneği de yeniden düzenlendi. Bu değişikliklerle noterlik işlemlerinde önemli bir maliyet artışı bekleniyor.

Related Posts

Türkiye sınırına sadece 16 km uzaklıkta, nükleer bomba gibi bekliyor! Uzmanlar “acil durdurun” dedi

Ermenistan sınırında bulunan ve Türkiye’ye sadece 16 km olan nükleer santral ömrünü tamamlamasına rağmen hala faaliyette olması büyük risk taşıyor. Uzmanlar kapatılmazsa her an patlayabileceğini söylüyor.

Mangal 5 katlı binayı yakıyordu

Batman’da, 5 katlı binanın çatı katında söndürülmeyen mangal nedeniyle çıktığı değerlendirilen yangın güçlükle söndürüldü.

Fransa’da Yargıtay’dan Esad kararı: Dokunulmazlığı kaldırılmayacak

Fransa’da Yargıtay, devrik Baas rejiminin lideri Beşşar Esad’ın insanlığa karşı suç ve savaş suçlarından yargılanmasının yolunu açabilecek kararında, dokunulmazlığının kaldırılamayacağına hükmetti.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Revançi: Uranyum zenginleştirme meşru hakkımız

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mecid Taht Revançi, İstanbul’da gerçekleştirdikleri müzakereye ilişkin değerlendirmede bulundu. Revançi, “Uranyum zenginleştirmeyi meşru haklarımızdan biri olarak değerlendiriyoruz ve bu faaliyetlerin ülke içinde kesintisiz şekilde sürdürülmesi gerektiğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Halil İnalcık anılıyor

Osmanlı ve Balkan tarihi üzerine yaptığı çalışmalar ve hazırladığı eserlerle dünya çapında saygınlık gören ve 25 Temmuz 2016’da hayatını kaybeden “Tarihçilerin Kutbu” Prof. Dr. Halil İnalcık, vefatının dokuzuncu yıl dönümünde anılıyor.

Konu: Terörsüz Türkiye… Özgür Özel-Numan Kurtulmuş görüşmesi başladı

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel görüşmesi başladı. Özel, Kurtulmuş ile görüşmesinin ardından MİT Başkanı Kalın ile saat 17.30’da görüşecek.