Sosyal medyada konut alımı ya da kiralama işlemlerinde ‘kapora dolandırıcılığı’na dikkat: Sakın para göndermeyin

Yaz Aylarında Gayrimenkul Satışı ve Kiralamada Artış Yaşanırken Dolandırıcılara Dikkat!

Yaz aylarının gelmesiyle beraber gayrimenkul satışı ve kiralamada artış gözlenirken, dolandırıcılar da iş başına geçti. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, sosyal medyada sıkça karşılaşılan “kapora dolandırıcılığı” konusunda uyarılarda bulunarak, “Sosyal medyadaki kapora dolandırıcılığına dikkat edelim, uzak duralım, yetki belgesi ısrarla soralım. Göstermiyorlarsa uzaklaşalım” dedi.

Evi Görmeden Para Göndermeyin!

Mahmut Şahin, bazı dolandırıcıların internetten buldukları konut görsellerini kullanarak sosyal medyada paylaştıklarını ve ilana yoğun talep olduğu bahanesiyle tüketiciden evi görmeden kapora ya da toplu kira ödemesi talep ettiklerini belirtti. Konut kira ve satış işlemlerinde evi görmeden uzaktan para göndermenin riskli olduğunu vurgulayan Şahin, konut alım-satım işlemlerinin Ticaret Bakanlığından yetki belgesi almış kişilerle yapılması gerektiğini söyledi.

Şahin, “Artık satış ve kiraya verme yetkisi tamamen Ticaret Bakanlığı’na ait. Sertifika ve belge sahibi kişilerle işlem yapılmalı. Aksi halde dolandırılma ihtimali çok yüksek. Sosyal medyadan konut alımı veya kiralama sürecinde kapora ödemesi yapmamak önemli. Böyle bir durumda dolandırılma riskiniz yüksektir. Eğer belgeye sahip değilse muhtemelen dolandırıcıdır. Bu nedenle Ticaret Bakanlığı’nın Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Sorgulama (TTBS) sisteminden muhatap kişinin belgesini kontrol etmeniz önemlidir” dedi.

Yetki Belgesini Sormaktan Çekinmeyin

Şahin, kiralanacak veya satın alınacak konutun detaylı bir şekilde araştırılması gerektiğini vurgulayarak, aracı kişinin yetkili olup olmadığının da sorgulanması gerektiğini belirtti. Ön ödeme yaparken dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Şahin, “Evi gösteren kişinin yetkili olup olmadığını sorgulamaktan çekinmeyin. Vereceğiniz para önemli bir miktar. Eğer yetkisini kanıtlayamıyorsa büyük ihtimalle dolandırıcıdır. Sosyal medyadaki kapora dolandırıcılığına karşı dikkatli olalım ve yetki belgesini ısrarla soralım. Eğer belgeyi göstermiyorsa uzaklaşın” diye uyardı.

Related Posts

Bakan duyurdu: Ödemelere hesaplara yatırılıyor…

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Batman’a geldi. Bakan Yumaklı ilk olarak merkeze bağlı İrmi Mahallesi’nde düzenlenen buğday hasadı törenine katıldı. Törende; Bakan Yumaklı’ya Vali Ekrem Canalp, AK …

Bankacılık sektörünün mevduatı geriledi

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 5 Haziran ile biten haftada önceki haftaya göre 104 milyar 403 milyon 751 bin lira azalarak 23 trilyon 45 milyar 999 milyon 47 bin liraya geriledi.

İsrail İran’ı vurdu altın fiyatları rekora uçtu! Vatandaş soluğu kuyumcuda alıyor

Dün ons fiyatındaki yükselişe paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü yüzde 1,4 artışla 4 bin 284 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne de yükselişle başlamasının ardından saat 10.00 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 1,1 …

İsrail’in İran’a saldırısı sonrası Borsa İstanbul’da sert düşüş

İsrail’in İran’a saldırısı sonrası Borsa İstanbul’da sert düşüş

Avrupa borsaları negatif seyrediyor -12 Haziran 2025

Avrupa borsalarında, Avrupa Birliği (AB) ile ABD arasında uzayan tarife müzakereleri ve artan jeopolitik gerilim endişeleriyle İngiltere hariç negatif bir seyir izleniyor.

‘Dünya’ Mehmet Şimşek’e güzel: Bu sefer de 2026 büyüme tahminlerini görmedi!

Dünya Bankası Türkiye’nin 2025 büyüme tahminlerini yükseltti ancak 2026 döneminde ters yönlü revizyon yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada yalnızca pozitif verileri paylaştı. 2026’da düşürülen tahminin detaylarına değinilmedi. Peki Bakan Şimşek’in görmediği 2026 verilerinde ne belirtiliyor? İşte ayrıntılar…