Sahurda Ne Yapacağını ve Ne Yiyeceğini Bilmeyenlere: Kısa Sürede Hazırlanan Tok Tutacak 8 Sahur Tarifi

Ramazan ayının farz kılınan ibadeti oruç, tüm gün yemek yemememizi, su içmememizi ve nefsimizi dizginlememizi istiyor. Oruç tutanların tüm günü dengeli ve yeterli bir şekilde geçirebilmesi için sahurda düzgün beslenmeleri gerekiyor. Enerji sağlayacak, susatmayacak ve besleyici olacak tarifler bu noktada son derece önemli. Biz de sizler için Ramazan ayında sahur sofralarında yer alabilecek pratik ve lezzetli tarifleri derledik. Şimdiden afiyet olsun.

1. Urnabes

Malzemeler:

  • 2 su bardağı beyaz peynir

  • 1/2 su bardağı sıcak su

  • 3 yemek kaşığı pul biber

  • 1 yemek kaşığı toz biber

  • 2 diş sarımsak

  • 1/2 demet maydanoz

  • 1/2 demet dereotu

  • 1 yemek kaşığı sirke

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

  • Beyaz peyniri ezerek püre haline getirin.

  • Sarımsakları rendeleyin ve maydanoz ile dereotunu ince ince kıyın.

  • Peynir, pul biber, toz biber, sarımsak, maydanoz ve dereotunu bir kaseye alın ve karıştırın.

  • Sıcak suyu, sirkeyi ve zeytinyağını ekleyin ve karıştırın.

  • Servis yapmadan önce birkaç saat buzdolabında bekletin.

Besin Değerleri ve Kalori Miktarı (1 porsiyon, yaklaşık 30 gram):

  • Kalori: 60 kcal

  • Protein: 4 g

  • Yağ: 4 g

  • Karbonhidrat: 2 g

  • Lif: 1 g

2. Murtuğa

Malzemeler:

  • 125 gram tereyağı 

  • 1 su bardağı un

  • 2 adet yumurta

  • 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

  • Bakır ya da teflon bir tavada tereyağı eritilir.

  • Yağın üstüne un eklenir ve kokusu çıkana kadar kavrulur.

  • Yumurta ve tuz farklı bir kasede çırpıldıktan sonra unlu tereyağının üzerine eklenir.

  • Karıştırılarak güzelce pişirilir, sıcak servis edilir.

3. Coleslaw

Malzemeler:

  • 1/2 adet beyaz lahana

  • 2 adet havuç

  • 1/2 adet kırmızı soğan

  • 1/2 su bardağı mayonez

  • 1 yemek kaşığı sirke

  • 1 yemek kaşığı bal

  • 1/4 çay kaşığı tuz

  • 1/4 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:

  • Lahanayı ince ince doğrayın. Havuçları rendeleyin ve kırmızı soğanı ince ince doğrayın.

  • Büyük bir karıştırma kabında, lahana, havuç ve kırmızı soğanı karıştırın.

  • Ayrı bir kasede, mayonez, sirke, bal, tuz ve karabiberi karıştırın.

  • Sosu lahana karışımına ekleyin ve iyice karıştırın.

  • Coleslaw’u servis yapmak için buzdolabında 1 saat kadar bekletin.

Besin Değerleri ve Kalori Miktarı (1 Porsiyon):

  • Kalori: 120

  • Protein: 1g

  • Yağ: 10g

  • Karbonhidrat: 8g

  • Lif: 2g

  • Sodyum: 200mg

4. Kaiserschmarrn

Malzemeler:

  • 4 adet yumurta

  • 1/4 su bardağı toz şeker

  • 1 su bardağı süt

  • 1 su bardağı un

  • 1/4 su bardağı tereyağı

  • 1/2 su bardağı kuru üzüm

  • Pudra şekeri (servis için)

Yapılışı:

  • Yumurtaları bir kasede çırpın. Toz şeker, süt ve unu ekleyin ve karıştırın.

  • Tereyağını tavada eritin ve karışımı tavaya dökün.

  • Kuru üzümleri karışıma serpin ve kısık ateşte pişirin.

  • Karışımı spatula veya çatalla parçalara ayırın ve diğer tarafını da pişirin.

  • Pişmiş parçaları servis tabağına alın ve üzerine pudra şekeri serpin.

Besin Değerleri ve Kalori Miktarı (1 Porsiyon):

  • Kalori: 419

  • Protein: 12g

  • Yağ: 15g

  • Karbonhidrat: 60g

  • Lif: 1g

  • Sodyum: 220mg

5. Kaşkarikas

Malzemeler:

  • 2 su bardağı ince bulgur

  • 1 adet orta boy soğan (rendelenmiş)

  • 2 yemek kaşığı domates salçası

  • 1 yemek kaşığı biber salçası

  • 1 adet orta boy kabak (küçük küpler halinde doğranmış)

  • 2 yemek kaşığı tereyağı

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

  • Tuz, karabiber

Yoğurtlu Sos İçin:

  • 1 su bardağı süzme yoğurt

  • 2 diş sarımsak (rendelenmiş)

  • Tuz, kırmızı biber

Yapılışı:

  • Bulguru tencereye alın ve üzerini 1-2 cm geçecek kadar sıcak su ekleyin. Tuz ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin.

  • Soğanı tereyağı ve zeytinyağı ile birlikte bir tavada kavurun. Kabakları ekleyin ve kavurmaya devam edin.

  • Domates ve biber salçasını ekleyin ve karıştırın.

  • Bulguru ocaktan alın ve kabaklı karışımı ekleyin. Tuz ve karabiber ile tatlandırın ve karıştırın.

  • Yoğurtlu sos için süzme yoğurdu bir kaseye alın. Rendelenmiş sarımsak, tuz ve kırmızı biber ekleyin ve karıştırın.

  • Servis tabağına kaşkarikasları alın ve üzerine yoğurtlu sos gezdirin.

Besin Değerleri ve Kalori Miktarı (1 Porsiyon):

  • Kalori: 401

  • Protein: 16g

  • Yağ: 16g

  • Karbonhidrat: 49g

  • Lif: 12g

  • Sodyum: 235mg

6. Nohut Salatası

Malzemeler:

  • 1 kutu nohut (400 gr)

  • 1/2 kırmızı soğan (ince doğranmış)

  • 1/2 yeşil biber (ince doğranmış)

  • 1/2 kırmızı biber (ince doğranmış)

  • 1/4 demet maydanoz (ince kıyılmış)

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 1 yemek kaşığı limon suyu

  • Tuz, karabiber

Yapılışı:

  • Nohutu süzün ve durulayın.

  • Büyük bir kaseye nohutu, kırmızı soğanı, yeşil ve kırmızı biberleri, maydanozu ekleyin ve karıştırın.

  • Zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiber ekleyin ve tekrar karıştırın.

  • Salatayı servis tabağına alın ve servis yapın.

Besin Değerleri ve Kalori Miktarı (1 Porsiyon):

  • Kalori: 236

  • Protein: 10g

  • Yağ: 8g

  • Karbonhidrat: 32g

  • Lif: 9g

  • Sodyum: 466mg

7. Ton Balıklı Sandviç

Malzemeler:

  • 2 dilim tam buğday ekmeği

  • 1 kutu ton balığı (konserve)

  • 1 yemek kaşığı mayonez

  • 1 yemek kaşığı limon suyu

  • 1/4 kırmızı soğan (ince doğranmış)

  • 2 yaprak marul

  • Tuz, karabiber

Yapılışı:

  • Ton balığını süzün ve bir kaseye alın. Mayonez, limon suyu, tuz ve karabiber ekleyin ve karıştırın.

  • Ekmeği tost makinesinde veya tavada kızartın.

  • Tost ekmeğinin bir dilimine marul yapraklarını yerleştirin.

  • Üzerine ton balığı karışımını yayın.

  • İnce doğranmış kırmızı soğanı ton balığının üzerine serpin.

  • Diğer tost ekmeği dilimini üstüne kapatın.

  • Dilimleyerek servis yapın.

Besin Değerleri ve Kalori Miktarı (1 Sandviç):

  • Kalori: 330

  • Protein: 28g

  • Yağ: 12g

  • Karbonhidrat: 27g

  • Lif: 5g

  • Sodyum: 520mg

8. Bat Yemeği

Malzemeler:

  • 2 su bardağı yeşil mercimek

  • 1 su bardağı ince bulgur

  • 2 adet patates

  • 1 adet kuru soğan

  • 2 yemek kaşığı domates salçası

  • 2 yemek kaşığı biber salçası

  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • 1/2 çay kaşığı karabiber

  • 1/2 çay kaşığı kimyon

  • 6 su bardağı su

  • 2 yemek kaşığı tereyağı (servis için)

Yapılışı:

  • Yeşil mercimekleri yıkayıp süzün. Patatesleri küp şeklinde doğrayın, soğanı ince ince doğrayın.

  • Tencereye sıvı yağ koyup kızdırın, soğanları ekleyip kavurun.

  • Salçaları ekleyin ve 2 dakika kadar kavurun.

  • Yeşil mercimekleri, patatesleri, baharatları ve suyu ekleyip karıştırın.

  • Karışımı kısık ateşte yaklaşık 20-25 dakika pişirin.

  • İnce bulguru ekleyin, karıştırın ve 5-10 dakika daha pişirin.

  • Servis yapmadan önce tereyağı ekleyin.

Besin Değerleri ve Kalori Miktarı (1 Porsiyon):

  • Kalori: 280

  • Protein: 12g

  • Yağ: 8g

  • Karbonhidrat: 43g

  • Lif: 12g

  • Sodyum: 320mg

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir