Makedon Kulesi’nde asansörle zaman yolculuğu

Edirne Valisi Yunus Sezer, Makedon Kulesi’nin kentin önemli bir simgesi olduğunu vurgulayarak gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kentin Roma dönemine ait dört sur kulesinden biri olan Makedon Kulesi’nin 1870’li yıllarda saat eklenerek saat kulesi haline getirildiğini belirten Sezer, 1953 yılındaki depremde kısmi hasar gördüğünü dile getirdi.

Vali Sezer, kulede devam eden restorasyon çalışmalarına da değinerek şunları söyledi:

“Kule çevresindeki sur içi alanında kazı çalışmaları hızla devam ediyor. Her kazıda yeni keşifler yapılıyor. Son çalışmalarda bir şapel, bir seramik atölyesi ve bir buzhane ortaya çıkarıldı. Bu bölge, Roma, Bizans ve Osmanlı medeniyetlerine ait izleri barındırıyor.”

Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşıyan Makedon Kulesi, restorasyonun tamamlanmasının ardından arkeolojik gezi alanı olarak ziyaretçilere açılacak. Ayrıca Galata Kulesi’nde olduğu gibi kuleye ışıklandırma sistemi kurulacak ve içerisine asansör sistemi entegre edilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tarafından Sürdürülen Restorasyon Çalışmaları

2021’de başlatılan restorasyon çalışmalarının ikinci etabı devam ediyor. Kulede duvar ve zemin jeoradar çalışmaları yapılarak moloz taş duvar boşlukları enjeksiyon malzemesiyle güçlendiriliyor.

Arkeolojik alan ve kule ana yapısında eseri tehdit eden ot, bitki ve kökler temizlenerek orijinal derz ve harçlarla restore ediliyor. Ayrıca tehlike oluşturan elektrik hatları ve izinsiz eklentiler kaldırıldı.

Kazı çalışmaları sonucunda 10. yüzyıla ait şapel, Bizans seramik fırını, Osmanlı buzhanesi ve diğer çeşitli kalıntılar bulundu.

Makedon Kulesi’nin Tarihi ve Restorasyon Süreci

Roma İmparatoru Hadrianus tarafından 117-138 yılları arasında yaptırılan Makedon Kulesi, eski Edirne’yi çevreleyen surlar üzerinde yer alıyor ve bugüne kadar ayakta kalan nadir örneklerden biri.

Edirne Valisi Hacı İzzet Paşa’nın 1867 yılında eklediği ahşap katlar ve saatlerle “saat kulesi” olarak adlandırılan yapı, bir dönem yangın gözlem kulesi olarak da hizmet vermiştir. 1953 depreminde büyük hasar gören kule, ardışık katlar ve saat bölümü nedeniyle estetik açıdan eleştirilmiş ve yıkılmıştır. Kule, 1990’lı yıllarda restore edilmiş ve çevresinde arkeolojik kazılar gerçekleştirilmiştir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında başlatılan “Edirne Eski Saat Kulesi Restorasyonu” projesi kapsamında çalışmalar sürdürülmektedir.

Related Posts

DGS geç başvuru tarihleri 2025 || DGS geç başvuruları ne zaman bitiyor, geç başvuru ücreti ne kadar?

Önlisans eğitimini lisans programlarıyla taçlandırmak isteyen adaylar için 2025 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) geç başvuru tarihleri ve ücret bilgileri açıklandı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından belirlenen takvime göre, normal başvuru sürecini kaçıranlar için geç başvuru dönemi haziran ayında sona erecek. Peki, DGS geç başvuruları ne zaman bitiyor, başvuru ücreti ne kadar? İşte DGS sınav ve geç başvuru tarihleri!

İSTANBUL VE ANKARA MANGAL YERLERİ 2025: Ormanda mangal yapmak yasak mı? İstanbul’da ve Ankara’da mangal yapılacak yerler nereler?

Ankara’da ve İstanbul’da mangal yapılacak yerler, 2025 Kurban Bayramı dolayısıyla ateş yakarak mangal yapmak isteyen pek çok vatandaşın araştırdığı konu olmaya başladı. İstanbul’da ve Ankara’da mangal yakmanın yasak olmadığı yerleri araştırarak bu bölgelerde toplanmak isteyen aileler, güncel bilgiler çerçevesinde araştırmalarını gerçekleştiriyor. Peki, İstanbul’da ve Ankara’da mangal yapılacak yerler nereler? İşte, ormanda mangal yakma yasağı dolayısıyla pek çok vatandaşın araştırdığı o liste

Ani’deki kazılarda bulunan yaklaşık 1000 yıllık güneş saati görücüye çıktı

Ani’deki kazılarda bulunan yaklaşık 1000 yıllık güneş saati görücüye çıktı

ISPARTA BAYRAM NAMAZI SAATİ 2025 || Isparta Kurban Bayramı namazı saat kaçta, ne zaman? Diyanet yayınladı: 2025 Isparta bayram namazı vakti!

Isparta Kurban Bayramı namazı saati ve vakti açıklandı. Isparta bayram namazı saati, 2025 Kurban Bayramı sabahı il genelindeki cami ve mescitlerde eda edilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı da il il bütün Kurban Bayramı namazı vakitlerini yayınladı. Bayramın ilk günü bu sene 6 Haziran 2025 Cuma gününe denk geliyor. Bayram hazırlıklarını sürdüren vatandaşlar da camilere giderek saf tutacaklar. Diğer illerde olduğu gibi Isparta’da da bayram namazı saatleri birkaç dakika farklılık gösterecek. Peki Isparta Kurban Bayramı namazı saat kaçta, ne zaman kılınacak? İşte, Diyanet Isparta Kurban Bayramı namazı saati…

SİİRT BAYRAM NAMAZI SAATİ 2025 || Siirt’te Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınacak? İşte Diyanet Bayram Namazı saatleri: Siirt

Siirt bayram namazı saati 2025 Kurban Bayramı sabahı Siirt il genelindeki cami ve mescitlerde bayram namazlarını eda etmek isteyen inanalar tarafından merak edilip araştırılıyor. Bilindiği üzere bayram namazı, güneş doğum saatinden yaklaşık 40 – 50 dakika sonra kılınır. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından tüm iller için olduğu gibi Siirt için de bayram namazı saati hesaplaması yapılıp kamuoyuyla paylaşıldı. Peki, 2025 Kurban Bayramı Siirt bayram namazı saat kaçta? Diyanet İşleri Başkanlığı verileri doğrultusunda hazırlanan Hürriyet 2025 Kurban Bayram Namazı saatleri sayfası üzerinden merak ettiğiniz tüm illerin bayram namazı vaktini sorgulayabilirsiniz. İşte Siirt bayram namazı saati…

Herkesin gözü İstanbul’da ama asıl alarmı Ankara veriyor! Ankara’nın kaç günlük suyu kaldı? 3 Haziran Ankara baraj doluluk oranları

Baraj doluluk oranları Ankara’da yakın takibe alındı. Bir süre önce İstanbul’daki yağışların azlığı dolayısıyla endişeler artmış, son dönemdeki yağışların fazlalığı, bir nebze de olsa derin bir nefes aldırmıştı. Benzer bir durum Ankara’daki baraj doluluk oranları için yaşandı. Yaklaşık 6 milyon insanın yaşamını sürdürdüğü Ankara’da aktif kullanılabilir baraj doluluk oranı, yüzde 17 seviyesine geriledi. Peki, Ankara’nın ne kadar suyu kaldı? İşte, 3 Haziran baraj doluluk oranları ve istatistik verileri