Kolonya dökmeyin, ateş basmayın! Kene çıkarırken yapılan hatalar ölümle sonuçlanabiliyor

Uzman doktor, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının keneler aracılığıyla bulaşan ciddi bir enfeksiyon olduğunu vurguladı. Kene çıkarılırken yapılan yanlış uygulamaların hastalık riskini artırabileceğine dikkat çeken Dr. Özbay, şu uyarıda bulundu:

“Kenenin üzerine sigara basmak, kolonya, alkol gibi kimyasal maddeler dökmek doğru değil. Bu tür uygulamalar, kenenin virüs salgılamasına neden olabilir ve virüsün kana karışma ihtimalini artırabilir.”

KENE NASIL ÇIKARILMALIDIR?

Keneyi hemen çıkarmanın önemli olduğunu belirten Dr. Özbay, bunun yapılırken çıplak elle temas edilmemesi gerektiğini söyledi. Keneyi çıkarmak için en uygun araçların cımbız, eldiven veya naylon poşet olduğunu belirten Özbay, şu önerilerde bulundu:

“Kendi başına keneyi çıkaramayanlar mutlaka sağlık kuruluşuna gitmeli. Keneyi ezmeden, tek hareketle ve vücuda dik çekerek çıkarın.”

HER KENE HASTALIK TAŞIMAZ AMA…

Her kenenin KKKA virüsü taşımadığını hatırlatan Dr. Özbay, yine de dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Riskin hiçbir zaman tamamen ortadan kalkmadığını belirten Özbay, olası belirtileri takip etmenin önemine değindi.

İLK 10 GÜN ÇOK KRİTİK

Kene temasından sonra ilk 10 günün hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Dr. Özbay, şu belirtiler görüldüğünde hemen doktora başvurulması gerektiğini belirtti:

  • Yüksek ateş

  • Kas ve karın ağrısı

  • İshal

  • Kusma

“KENELER ZIPLAMAZ, TIRMANIR”

Dr. Özbay, kenelerin aslında zıplamadığını, ot ve çalılıklardan tırmanarak vücuda ulaştığını belirtti. Özbay, şu uyarıyı yaparak sözlerini tamamladı:

“Özellikle saç dipleri, kulak arkası, koltuk altı, kasık gibi bölgeler sık sık kontrol edilmeli. Açık arazide bulunulduğunda eve dönüşte vücut detaylı şekilde kontrol edilmelidir.”

Related Posts

Evinizde yaptığınız o hata çocuklarınızı tehlikeye sokuyor!

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Hatice Karadaş, sigara dumanına maruz kalan çocuklarda bademcik ve geniz eti büyümesi riskine dikkat çekti. Pasif içicilik, çocukların sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor.

KKKA vakaları aşı konusunu yeniden gündeme getirdi

Yurt genelinde havaların ısınmasıyla birlikte kene ısırmasına bağlı Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) vakaları görülmeye başlandı.

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Diş ipi kullanmamak ömrü eksiltiyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Bayramda sağlıklı et tüketimi için 8 altın kural

Dr. Öğretim Üyesi Ece Yıldız Öztürk, Kurban Bayramı’nda ani değişen beslenme alışkanlıkları, özellikle kırmızı etin aşırı ve yanlış pişirme yöntemleriyle tüketilmesinin sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

Uzmanı uyardı: Yanlış saklanan et ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Uzmanı uyardı: Yanlış saklanan et ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Uzmanlar uyardı: ‘Gece açlığı’ bu hastalığın habercisi olabilir!

Gece uykusundan açlık hissiyle uyanmak sadece psikolojik değil, gizli bir metabolik hastalığın habercisi olabilir. Uzmanlar, bu durumun gizli hipoglisemi ve insülin direnci gibi ciddi sağlık sorunlarına işaret edebileceğini dile getirdi.