Japon Rapidus, 2nm sürecinde deneme üretime başlıyor

Japonya’nın devlet destekli çip üreticisi Rapidus, bu ay içinde 2nm üretim sürecine yönelik deneme üretimine başlamaya hazırlanıyor. Bloomberg’in haberine göre, şirket ilk test wafer’larını (yonga plakalarını) Temmuz ayına kadar tamamlamayı ve ardından erken müşterilerine prototipleme imkanı sunacak süreç tasarım kitlerini (PDK) yayımlamayı planlıyor.

Japonya’nın yarı iletken atılımı başlıyor

Rapidus, geçen yılın sonlarında Hokkaido’nun Chitose bölgesindeki Innovative Integration for Manufacturing (IIM) tesisine en son yarı iletken üretim ekipmanlarını kurmaya başlamıştı. Bu ekipmanlar arasında ASML’nin ileri düzey EUV ve DUV litografi sistemleri de bulunuyor. Şirketin şu anda, bu ileri düzey araçlarla wafer üretiminde ‘ilk ışık’ aşamasına ulaştığı tahmin ediliyor. Bu da, Rapidus’un Gate-All-Around (GAA) transistör mimarisine dayanan 2nm üretim süreciyle kendi devrelerini üretmeye başlayabileceği anlamına geliyor.

TSMC, Samsung Foundry ve Intel Foundry gibi devlere karşı en büyük avantajı, Rapidus’un tam otomatik ileri paketleme süreçlerini aynı üretim tesisinde gerçekleştirmeyi hedeflemesi. Bu yaklaşım, gelişmiş paketlemeye ihtiyaç duyan tasarımların üretim süresini önemli ölçüde kısaltabilir. Ancak, şu an için şirket yalnızca wafer üretimine odaklanacak ve test paketleme hizmeti sunmayacak.

Rapidus, üretim süreçlerini geliştirmek için Seiko Epson’un Chitose tesisinde Rapidus Chiplet Solutions (RCS) adlı yeni bir Ar-Ge merkezi kuruyor. Ekim 2024’ten bu yana hazırlıkları süren RCS, bu ay itibarıyla üretim ekipmanlarının kurulumuna başlayacak. Bu tesis, ölçeklenebilir üretim tekniklerinin geliştirilmesine odaklanarak yeniden dağıtım katmanı (RDL) interposer yapıları, üç boyutlu paketleme yöntemleri, karmaşık montaj tasarım kitleri (ADK) ve KGD (sağlam yonga) test süreçleri gibi kritik aşamalarda çalışmalar yürütecek.

Rapidus CEO’su Dr. Atsuyoshi Koike, üretim tesislerinin planlandığı gibi ilerlediğini ve bu mali yılın sonunda pilot üretim hattının devreye alınacağını belirtti. Firma, 2027 yılına kadar 2nm sürecinde seri üretime geçmeyi de hedefliyor. Bu hedef, rakipleriyle de benzer bir döneme düşüyor.

Related Posts

Çin’e yasadışı veri transferi nedeniyle DeepSeek’in yasaklanması isteniyor

Almanya, kullanıcı verilerinin Çin’e yasa dışı bir şekilde aktarılmasını iddia ederek Apple ve Google’dan DeepSeek uygulamasının kaldırılmasını istiyor. Resmi talep iletildi.

Tarihin en büyük veri sızıntısı FBI ve Google uyardı! Peki kullanıcılar ne yapmalı?

Siber güvenlik tarihine geçen yeni bir olay, dijital dünyada endişe yarattı. Google, Meta, Apple gibi teknoloji devlerini de kapsayan 16 milyar kullanıcı adı ve şifre kombinasyonunun sızdırıldığı açıklandı. Bu sızıntı, bugüne kadar tespit edilmiş en …

Şüpheli e-postalarda asla aboneliği iptal etme düğmesine tıklamayın, işte nedeni

Gelen kutunuza düşen spam e-postalardan kurtulmak isterken daha büyük bir tehlikeyi tetikliyor olabilirsiniz. Uzmanlar, şüpheli e-postalarda “abonelikten çık” bağlantılarına tıklamanın düşündüğünüzden çok daha riskli olabileceği uyarısında bulunuyor.

Yeni nesil iOS 26 tanıtıldı! İşte tüm yenilikler

Apple yeni etkenliği WWDC 2025 kapsamında tanıtımlarını yapıyor. İlk olarak iOS için yenilikler tanıtıldı.

Dodge Charger Daytona’da ‘hayalet hızlanma’ paniği

Otomotiv testleriyle tanınan Edmunds.com’un da deneyimlediği bu durum endişe yaratırken, üretici Stellantis ise ‘frenle sürüş’ adlı bir güvenlik özelliğinin devreye girdiğini ve normal çalıştığını savunuyor. Chris Perkins tarafından kaleme alınan ve …

Anadolu’ya sanayi hamlesi: Yeni teşvik sistemi yürürlükte

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinesinde uygulamaya alınan yeni teşvik sisteminin bir yandan “Terörsüz Türkiye” sürecinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da “sanayi devrimi”ni hızlandırması planlanırken diğer yandan tıptan elektroniğe, hava ve uzay araçlarından makine imalatına kadar birçok sektöre boyut atlatması bekleniyor.