Güney Afrika’da kritik seçim

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde seçmenler, ülkede 5 yıl yasama görevini yürütecek Ulusal Meclis milletvekilleri ve eyalet yasama meclisi üyelerini seçmek için oy kullanmaya başladı. 

Yerel saatle 07.00’de başlayan oy verme işlemi için 28 milyona yakın kayıtlı seçmen, ülke genelinde 23 bin 292 seçim merkezinde sandığa gidiyor. Parlamentonun alt kanadı Ulusal Meclis’teki 400 milletvekilinin ve ülkenin 9 eyaletindeki yasama meclisi üyelerinin seçileceği 2024 genel seçimi, ülkenin 30 yıllık demokrasi tarihindeki 7’nci genel seçim olma özelliği taşıyor. 

Güney Afrika Seçim Komisyonu (IEC) verilerine göre, Ulusal Meclis’teki 400 sandalye ve eyalet meclislerindeki toplam 430 sandalye için 14 bin 889 aday yarışıyor. Oy verme işlemleri yerel saatle 21.00’de sona erecek. 
Resmi olmayan sonuçların gece yarısına doğru gelmeye başlaması, resmi sonuçların ise 2 Haziran’da açıklanması bekleniyor. 

ANC ÇOĞUNLUĞU KAYBEDEBİLİR

Güney Afrika’da cumhurbaşkanı 400 sandalyeli Ulusal Meclis milletvekilleri tarafından gerçekleştirilen oylamada, salt çoğunluk esasına göre seçiliyor. 

Ülkede demokratik düzene geçilen 1994 yılından itibaren ilk 5 cumhurbaşkanı, 30 yıldır iktidarda bulunan Afrika Ulusal Kongresi’nden (ANC) çıkmıştı. 

Anketler, ANC’nin bu seçimde ilk kez meclisteki çoğunluğu kaybedebileceğine işaret ediyor. Bu durum, cumhurbaşkanlığı seçiminde partiler arası ittifakları zorunlu hale getiriyor. 

Yeni seçim yasası kapsamında, ilk kez bağımsız adaylar da seçime katılabiliyor. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir