Avrupa’nın en ucuz işçileri biz olduk

Cem YILDIRIM

Türkiye’de her alandaki çürüme en çok da çalışanların emeğinde gün yüzüne çıktı. Artan enflasyon, hayat pahalılığı, yüksek faizler, siyasi krizler derken çalışanların alım gücü eridikçe eriyor. Çalışanların alım gücündeki düşüşü Avrupa İstatistik Ofisi’nin verilerinden derleyen Siyasal İktisatçı İnan Mutlu sosyal medya hesabından bir grafik paylaştı. Grafikte Türkiye’nin 953 Euro’luk ortalama aylık gelir ile Avrupa Birliği’nde (AB) 32 ülke arasında sondan ikinci olduğu, bir tek 923 Euro’luk Bulgaristan’ı geçebildiği görüldü. Türkiye’deki çalışanlar, AB ortalaması olan 2.464 Euro’luk aylık ortalama kazancın yarısını bile kazanamadı. Listenin zirvesindeki İsviçre, 7.136 Euro’luk aylık ortalama kazançla Türkiye’yi adeta 7’ye katladı.

1 SAAT ÇALIŞ 1 EKMEK AL

Öte yandan İnan Mutlu, Türkiye’nin yıllık ortalama gelirini Doğu Avrupa ülkeleri ile kıyasladı. Buna göre, Doğu Avrupa ülkeleri arasında 2004’te en yüksek gelire sahip olan Türkiye’de, AKP iktidarı döneminde ücretler eridikçe eridi. 2008’de küresel kriz yaşanırken bile Türkiye, 5.752 Euro’luk yıllık ortalama gelir ile birçok ülkenin ilerisindeydi. Ancak özellikle başkanlık sistemine geçildiği 2018 yılından itibaren Türkiye listede son sıraya geldi. 2024’te 11.440 Euro’luk yıllık gelir ile listenin son sırasında yer alıyor. Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay da çalışan yoksulluğuna değindi. 22 bin liraya mahkum edilen asgari ücretlinin yoksulluğunun her geçen gün derinleştiğini söyleyen Özbay, “Asgari ücretli bir saatlik çalışması sonucu ancak 10 ekmek alabiliyor. 2014 yılında asgari ücret 6 çeyrek altına denk gelirken şu an 3 çeyrek altına düştü” dedi.

İşsizlerin sayısı da sürekli artıyor

Çalışanların yaşadığı yoksulluğun yanı sıra bir de iş bulamayanlara dikkat çeken Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay, Türkiye’de 2024 için açıklanan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in son 12 yılın en düşük işsizlik oranı dediği dar tanımlı işsizlik oranının yüzde 8.7 olduğunu hatırlattı. Özbay, “Türkiye’de iş bulma ümidini kaybedenlerin sayısı 2023 yılında 1 milyon 804 bin iken, 2024 yılında 2 milyon 171 bine yükselmiştir. İş aramaktan vazgeçenleri ifade eden bu sayı işsizlikteki artışın kalıcılaşmaya başladığının kanıtıdır” dedi.

Related Posts

TEKNOFEST KKTC’de son gün coşkusu!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) düzenlenen TEKNOFEST’e katılmak isteyen ziyaretçiler, etkinliğin son gününde girişlerde uzun kuyruklar oluşturdu.

OPEC üyesi 8 ülke üretim artışı planını hızlandırdı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu üyesi 8 ülke, haziranda bir önceki aya göre günlük 411 bin varil üretim artışına gidecek.

Suriye’den Türkiye’ye enerji alanında yatırım çağrısı

Suriye Enerji Bakanı Muhammed el-Beşir, Türk şirketlerine ülkesinin enerji sektörüne yatırım çağrısında bulunarak, “Suriye’de enerjinin her alanına yatırım yapılabilir. Arama, sondaj, rafinaj, iletim, hatları ve santrallerin rehabilitasyonu, rafinerilerin yeniden inşası ve madencilik alanında çalışma imkanları mevcut” dedi.

Yurt dışı sitelerinden alışverişlerde kişisel bilgi paylaşımına dikkat

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, yurt dışı sitelerden alışverişlerde hem kişisel bilgilerin hem de banka bilgilerinin kaydedildiğini belirtti.

Türkiye, fındık ihracatından 1,9 milyar doları aşkın gelir sağladı

Türkiye, fındık ihracat sezonunun 8 aylık döneminde 1,9 milyar doları aşkın gelir elde etti.

Borsa İstanbul haftayı kayıpla kapattı, dolar ve avro yükseldi

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 2,81 değer kaybederken, dolar/TL yüzde 0,34, avro/TL yüzde 0,36 artış, altının gram fiyatı ise yüzde 0,37 azalış kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir