AK Parti: İstanbul’da Karadenizli aday çıkarmak zorunda değiliz

ANKARA – AK Parti’de yerel seçim çalışmaları başladı. Bir yanda ittifak ortağı MHP ile toplantılar bir yanda da parti içi değerlendirmeler sürüyor. Bir önceki seçimde kaybedilen büyükşehirler ve depremden etkilenen kentler partinin öncelikleri arasında yer alıyor.

MKYK, MYK’YA YETKİ VERECEK

7 Kasım’da toplanacak Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında, Merkez Yürütme Kurulu’na (MYK) yetki verilmesi ve aday belirleme çalışmalarının da hız kazanması bekleniyor. MKYK toplantısının ardından aday olmak isteyen il, ilçe başkanlarının istifası ile ilgili planlama, adaylık başvuru ücretleri, temayül yoklaması planlaması gibi teknik konular netleştirilecek.

‘ADAYLAR VE STRATEJİ VERİLERLE NETLEŞMELİ’

Partinin yerel seçim stratejisi de tartışılmaya ve öneriler sunulmaya başlandı. 2019’da özellikle İstanbul ve Ankara’da yanlış aday tercihi yapıldığını kaydeden parti yöneticileri bu seçimde adayların ve stratejinin verilerle ve detaylı analizlerle belirlenmesi gerektiğini düşünüyor.

Geçmiş seçimlerde olduğu gibi bu seçimde de temayül yoklamasını mutlaka hayata geçireceklerini belirten parti yöneticileri, tüm il ve ilçe teşkilatlarından belediye başkan adaylarına dair 3-4 isim önerisi alacaklarını, belirlenen aday adayları için de anket çalışması yapılacağını söylüyor.

‘CUMHUR İTTİFAKI DAHA AVANTAJLI’

AK Parti yöneticilerine göre yerel seçimlere giderken kendileri için dezavantaj yaratan durumlar olsa da AK Parti ve Cumhur İttifakı, daha avantajlı bir pozisyonda.

Kendileri için dezavantaja sebep olan başat konuların mülteciler ve hayat pahalılığı olduğunu kaydeden kurmaylar, tıpkı geçen seçimlerde olduğu gibi bu seçimde de bu iki konunun muhalefet tarafından sıkça dillendirileceğini düşünüyor.

‘PSİKOLOJİK ÜSTÜNLÜK BİZDE AMA BU BİR RAHATLIĞA DÖNÜŞMEMELİ’

14 – 28 Mayıs seçimlerinden galip olarak çıkmalarının psikolojik üstünlüğü kendilerine geçirdiğini kaydeden kurmaylar, bu üstünlüğün bir rahatlığa dönüşmemesi gerektiğini vurguluyor.

‘CHP VE MİLLET İTTİFAKI DAĞINIK, SEÇMEN BUNUN FARKINDA’

AK Parti kurmaylarına göre Millet İttifakı ve CHP’de dağınık bir görünüme sebep olan yoğun bir gerilim yaşanıyor. Seçmenin bu dağınıklığın farkında olduğunu belirten AK Partili yetkililere göre muhalefet partileri bu iç gerilimler sebebiyle siyaset de üretemiyor. Kurmaylar doğru adayları bulmaları halinde seçimi kazanacaklarına inanıyor.

ESER SİYASETİ Mİ, GENEL SİYASET Mİ?

Yerel seçimlerde çizilecek stratejik hatta dair parti içinde farklı görüşler var. Kimi yöneticiler genel seçimlerde olduğu gibi genel siyasetin merkeze alındığı, muhalefetin siyaseten eksik olduğu yanların sıkça vurgulandığı, sert bir yarışın doğru yöntem olacağını düşünürken; kimi yöneticilerse hizmetlerle yarışılması, eser siyaseti yapılması ve asla genel seçim havasına girilmemesi gerektiğini savunuyor.

‘İYİ PARTİ VE CHP ANLAŞIR’

AK Parti’de İstanbul’un seçim yarışı için de değerlendirmeler yapılmaya başlandı. AK Partili kurmaylar, İYİ Parti’nin aksi yöndeki açıklamasına rağmen CHP ve İYİ Parti’nin “İstanbul’da işbirliği” konusunda anlaşacağını düşünüyor ve tartışmalarını buna göre yürütüyor.

‘İSTANBUL’DA BİR TAKIM KURULMALI’

İstanbul için tek bir aday üzerine yoğunlaşmanın doğru olmadığını belirten bir parti yöneticisi, İstanbul’un ilçeleriyle birlikte düşünülmesi gerektiğini ve büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarının tümünün iddialı olduğu, uyumlu, üretken bir takım kurulması, bir sinerji oluşturulması gerektiğini kaydediyor.

‘İSTANBUL ADAYI KARADENİZLİ OLMAK ZORUNDA DEĞİL’

İstanbul için bir süredir devam eden “Karadenizli aday kazanır” söyleminin İmamoğlu’ndan sonra gün yüzüne çıktığını söyleyen yöneticiler “İmamoğlu Karadenizli diye Karadenizli bir aday gösterecek değiliz” diyor ve ‘Hizmete, işe odaklı, çalışkan, halkçı ve siyaseten vaadi olan bir isim olmalı’ değerlendirmesini yapıyor.

İMAMOĞLU’NUN YAPMADIKLARI

AK Partili kurmaylara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, görevde olduğu sürece iyi bir sınav vermedi. İstanbul’un belediyecilik anlamında etkin bir hizmet almadığını, bütçenin doğru kullanılmadığını, İstanbulluların da hizmetlerden memnun olmadığını belirten AK Partililer, “İmamoğlu’nun başkan olarak yarışa girmesi kendisi için büyük avantajdı ama bunu kullanamadı, iyi belediyecilik yapmadı. Yapmadıkları ortaya çıkınca seçmen doğru kararı verecektir” değerlendirmesini yapıyor.

İSTANBUL’DA KÜRT OYLARI ÖNEMLİ

AK Parti’nin HEDEP’le ya da İYİ Parti ile ittifak yapmasının, pazarlık yürütmesinin söz konusu olmadığını kaydeden yetkililer, “AK Parti’de görünmez ittifak, pazarlık diye bir şey olamaz” diyor ve iki partiyle de hiçbir temasın söz konusu olmadığını vurguluyor.

İstanbul’u kazanmak için Kürtlerden oy almak zorunda olduklarını kaydeden AK Partili kurmaylar, bunun için yapılması gerekenin HEDEP’le işbirliği değil, Kürt seçmene hizmet götürmek olduğunu belirtiyor.

MHP İLE 81 İLDE İTTİFAK HEDEFLENİYOR

MHP ile yerel seçim çalışmasının toplantılar düzeyinde başladığını kaydeden kurmaylar, 81 ilde ittifak yapmayı hedeflediklerini, bazı ilçelerde ittifaka gerek kalmayabileceğini belirtiyor. Çalışmaların verilere dayalı yürütüldüğünü anlatan yetkililer, “Başta son 2 seçim olmak üzere il ve ilçe bazlı analizler detaylı olarak yapılıyor” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir