Türkiye sınırına sadece 16 km uzaklıkta, nükleer bomba gibi bekliyor! Uzmanlar “acil durdurun” dedi

Ermenistan’daki Metsamor Nükleer Santrali Güvenlik Riski Taşıyor

Ermenistan’da Sovyetler Birliği döneminde faaliyete geçen Metsamor Nükleer Santrali, uzmanlara göre büyük bir risk oluşturuyor. Deprem bölgesinde bulunan bu tesis, “saatli bomba” ve “bekleyen Çernobil” olarak tanımlanıyor.

ERİVAN’A 35 TÜRKİYE’YE 16 KM MESAFEDE

1976 yılında hizmete giren santral, Ermenistan’ın elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 40’ını karşılıyor. Başkent Erivan’a sadece 35 kilometre, Türkiye sınırına 16 kilometre ve Iğdır’a ise 30 km mesafede olan Metsamor, 1988’deki Spitak Depremi sonrasında kapatılmış ancak altı yıl aradan sonra 1995’te tekrar faaliyete geçmişti.

ÇERNOBİL BENZERİ RİSKLER TAŞIYOR

Güney Kafkasya uzmanı Dr. Peter Marko Tase, Daily Mail’e yaptığı açıklamada, santralin teknolojik açıdan eskidiğine ve ekonomik nedenlerle güvenlik risklerinin arttığına vurgu yaptı. Tase, “Bu reaktörün potansiyel bir faciaya yol açma olasılığı çok yüksek. Bir patlama durumunda Çernobil’de olduğu gibi toprak, su ve hava kirliliği yaşanabilir; etkileri Avrupa genelinde uzun süre hissedilebilir” şeklinde konuştu.

FAY HATTI ÜZERİNDE YER ALIYOR

Metsamor Nükleer Santrali, aktif bir sismik fay hattı üzerinde bulunuyor. Uzmanlar, yapısal güvenlik eksikliklerine uzun süredir dikkat çekiyor. 1995 yılında tekrar hizmete açılmadan önce de benzer endişeler dile getirilmişti. O dönemde Ermenistan Parlamentosu Çevre Komitesi Danışmanı Viktoria Ter-Nikogossian, “Bu nükleer santral asla güvenli olmayacak. Olası bir kaza Ermenistan için felaket olur” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

Related Posts

Mangal 5 katlı binayı yakıyordu

Batman’da, 5 katlı binanın çatı katında söndürülmeyen mangal nedeniyle çıktığı değerlendirilen yangın güçlükle söndürüldü.

Fransa’da Yargıtay’dan Esad kararı: Dokunulmazlığı kaldırılmayacak

Fransa’da Yargıtay, devrik Baas rejiminin lideri Beşşar Esad’ın insanlığa karşı suç ve savaş suçlarından yargılanmasının yolunu açabilecek kararında, dokunulmazlığının kaldırılamayacağına hükmetti.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Revançi: Uranyum zenginleştirme meşru hakkımız

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mecid Taht Revançi, İstanbul’da gerçekleştirdikleri müzakereye ilişkin değerlendirmede bulundu. Revançi, “Uranyum zenginleştirmeyi meşru haklarımızdan biri olarak değerlendiriyoruz ve bu faaliyetlerin ülke içinde kesintisiz şekilde sürdürülmesi gerektiğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Halil İnalcık anılıyor

Osmanlı ve Balkan tarihi üzerine yaptığı çalışmalar ve hazırladığı eserlerle dünya çapında saygınlık gören ve 25 Temmuz 2016’da hayatını kaybeden “Tarihçilerin Kutbu” Prof. Dr. Halil İnalcık, vefatının dokuzuncu yıl dönümünde anılıyor.

Konu: Terörsüz Türkiye… Özgür Özel-Numan Kurtulmuş görüşmesi başladı

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel görüşmesi başladı. Özel, Kurtulmuş ile görüşmesinin ardından MİT Başkanı Kalın ile saat 17.30’da görüşecek.

Türkiye kavruldu: 47 derece görüldü

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yer alan verilere göre, bugün yurt genelinde sıcaklıklar, mevsim normallerinin 6 ila 12 derece üzerinde seyretti.