İmamoğlu soruşturmasında son durum: İddialar, şüpheliler ve ifadeler

“`html

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yürütülen terör ve yolsuzluk soruşturması çerçevesinde, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu dün gece adliyeye sevk edildi. İmamoğlu, iki ayrı dosya kapsamında ifade verdi ve bu sabah 03:00 sıralarında iki dosyadan tutuklanma talebiyle mahkemeye gönderildi. Şu anda İmamoğlu için hakimden gelecek karar bekleniyor.

İmamoğlu üzerindeki soruşturma süreci nasıl başladı?

Bu operasyon kapsamında, İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu toplam 105 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı ve bu kişilerin 91’inin tutuklandığı öğrenildi. Soruşturma, bir yolsuzluk suçlaması diğeri ise terörle ilgili olmak üzere iki dosyadan oluşmakta.

Yolsuzluk soruşturmasında 4 kişinin firari olduğu, diğer 6 şüphelinin ise yurt dışında bulunduğu tespit edildi. Terör örgütü PKK/KCK’ya yardım suçlamasıyla başlatılan soruşturmada, İmamoğlu dahil 7 şüpheliden 4’ü gözaltına alınırken, 3 şüpheli hala firarda.

İmamoğlu’na yöneltilen suçlamalar arasında; “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, rüşvet almak, ihaleye fesat karıştırmak, edimin ifasına fesat karıştırmak ve nitelikli dolandırıcılık” ifadeleri yer almakta.

İmamoğlu’nun dosyasında hangi şirketler geçiyor?

İmamoğlu’nun ifade tutanağına göre, bu yolsuzluk soruşturmasında toplam 33 şirketin ismi geçiyor ve soruşturma, bu şirketlere verilmiş olan ihalelerde yoğunlaşıyor.

İhale edilen 33 reklam şirketinin İstanbul Belediyesi’nden aldığı sözleşmeler, soruşturmanın merkezinde yer almakta. İmamoğlu, geçen cuma günü verdiği ifade esnasında şu açıklamaları yaptı:

“Ben burada sadece ve sadece hakkımda başlatılan siyasi bir müdahalenin bir parçası olarak bulunmaktayım. 16 milyon İstanbullunun tercihlerini temsil eden kişi olarak, böyle bir sorgulamanın halk iradesine yapılan bir saldırı olduğunu düşünüyorum. Detaylı açıklamalarımı Cumhuriyet Başsavcılığına yapacağım.”

İmamoğlu dosyasındaki gizli tanıkların ifadesi

Yolsuzluk soruşturması kapsamında İmamoğlu’na, İSPARK, Kültür A.Ş. ve KİPTAŞ gibi önemli ihalelerin de yer aldığı 7 ayrı ihale hakkında sorular yöneltildi. Gizli tanıklar “Çınar” ve “Meşe”nin beyanları dikkate alındı, iddialar ise şu şekilde özetlendi:

  • Adem Soytekin’in İmamoğlu ile olan ortaklıkları ve KİPTAŞ ihalesine katkısı.
  • Belediye çalışanlarının rüşvet ve komisyon toplamaları.
  • Yasadışı reklamlara izin verilmesi ve ödemelerin yapılması.
  • İyşı alanlarda haksız kazanç elde edilmesi.
  • Kişisel verilerin reklam amaçlı kullanılması.

İmamoğlu’na yöneltilen terör suçlamaları

İmamoğlu’na, yerel seçimler öncesinde birçok organizasyonla bağlantısı olduğu iddiaları yöneltildi. Bunlar arasında “Kent Uzlaşısı” isimli yapılanma ve daha birçok soru bulundu. İmamoğlu bu suçlamalar için, “Benim böyle bir bağlantım olduğunu düşünmüyorum.” yanıtını verdi.

İkinci önemli soru ise, “Kent uzlaşısı” çerçevesinde 18 kişinin aday gösterilmesi ile ilgiliydi. İmamoğlu, bu durumda Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen adayların listesinin tam olarak bilinmesinin imkânsız olduğunu belirtti.

Diğer yöneltilen iddialar arasında ise;

  1. Terör örgütleri ile bağlantı olduğu düşünülen 252 kişiyle iletişim kurması.
  2. Bir gizli tanığın beyanı ile köklü bağlantılar kurma iddiaları.
  3. Belediye kadrolarına yerleştirilen HDP üyeleri ile ilgili ifadeler.

İmamoğlu, bu iddialara yanıt verirken, tümünün asılsız ve iftira olduğunu vurguladı. Eski İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan soruşturmalarda herhangi bir dava açılmadığını belirtti.

“`

Related Posts

Muğla’da odalar ve borsalar zeytin yasası için ayakta

Muğla Ticaret Borsası (MTB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Marmaris Ticaret Odası (MTO) ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) ortak açıklama yaparak, zeytinlik alanlarda sanayi, madencilik ve enerji projelerine izin verilmesini içeren, kamuoyunda ‘Zeytin Yasası’ olarak bilinen torba yasanın stratejik öneme sahip tarımsal üretim alanlarına zarar vereceği endişesini dile getirdi.

Baraj için dereyi kuruttular: Yüz binlerce balık telef oldu

Konya’nın Hadim ve Güneysınır ilçelerinden geçen Göksu Nehri, Avşar ve Eğiste Barajlarında su tutulması nedeniyle kurudu. Nehirde yüz binlerce balık telef olurken bölgede çiftçilik yapan üreticiler susuzluk nedeniyle zor günler yaşıyor. Öte yandan Konya’nın bölgede bulunan Göksu Şelalesi’de , turizm açısından önem arz ediyor.

3 ilde 2.5 milyar TL ‘kamu zararı’ yaratan suç örgütüne operasyon!

Hatay merkezli 3 ilde sahte fatura ve akaryakıt fişi düzenleyerek kamuyu 2,5 milyar TL zarara uğrattığı belirlenen suç örgütüne yönelik operasyonda 34 şüpheli gözaltına alınırken 9’u tutuklandı.

CHP’de ‘Alevi’ kartı yeniden devrede: Özgür Özel hedefine din eğitimini koydu

Kurultay tartışmalarıyla CHP koltuğunu kaybetme ihtimali olan Özgür Özel, İstanbul’da katıldığı Muharrem Orucu iftar programında yaptığı konuşmada “Cemler, ibadet olarak din derslerinde yer alacak. Kimse zorunlu din dersi görmek zorunda kalmayacak.” açıklamasında bulundu. Bu açıklamanın ‘Alevi’ kimliğiyle bilinen eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun partiye geri döneceği tartışmalarının gölgesinde yapılması dikkatlerden kaçmadı.

Kocaeli’de denize giren kişi boğuldu

Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde denize giren kişi boğuldu. Ayrıca, kentin Karadeniz kıyısında yer alan Kandıra ilçesinde denize girişler yasaklandı.

‘PKK’nın silah bırakma görüntüleri hazır’ iddiası: Tarih belli oldu!

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 22 Ekim’de başlattığı yeni süreçte komisyon aşamasına geçildi. Ancak komisyon kurulmadan önce DEM Parti İmralı Heyeti’nin 8-9 Temmuz’da Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Saray’da görüşeceği, o görüşmelerde de PKK’nın silah bırakma görüntülerinin kamuoyu ile paylaşılacağı öne sürüldü.