Ordu’da Biyoinovasyon Merkezi ile Ata Tohumları Korunuyor

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Biyoinovasyon Merkezi Ata Tohumlarını Koruyor ve Çoğaltıyor

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Karadeniz Bölgesi’nde bulunan ilk ve tek biyoinovasyon merkezi sayesinde 145 çeşit ata tohumunu koruyor ve ekimi yapılarak çoğaltıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in liderliğinde hayata geçirilen Ordu Büyükşehir Belediyesi Biyoinovasyon Merkezi, Ulubey ilçesinde kaybolmaya yüz tutmuş ata tohumlarının korunması ve tarımsal alandaki yeniliklerin yanı sıra sosyal sorumluluk projelerinde öncü olma vizyonuyla faaliyet gösteriyor. Merkez, okul gibi bir yapıda çalışarak birçok öğrenciye ev sahipliği yaparken, özel öğrencilere terapi ortamı sağlıyor.

Özellikle Ordu iline özgü bitkilerin doğal ve organik olarak korunup çoğaltılmasını sağlayan merkezde toplamda 41 türden 145 çeşit ata tohumu bulunmaktadır. Bu tohumlar deneme bahçelerinde ekilerek çoğaltılıyor ve kaybolmaya yüz tutmuş önemli bitki türlerine yeni bir yaşam alanı sunuluyor. Ayrıca, merkezde çeşitli tarım eğitimleri de verilerek öğrencilere tarım sektöründeki detaylar anlatılıyor.

Biyoinovasyon merkezinin ana faaliyet alanı doku kültür laboratuvarı olup, distilasyon ünitesi, topraksız tarım ünitesi, dikey tarım ünitesi, ata tohum ünitesi ve eğitim ünitesi gibi bölümlerle hizmet vermektedir. Ordu Büyükşehir Belediyesi, bu merkez aracılığıyla Ordu’nun seri üretim merkezi haline gelmesini ve zor yetiştirilen bitki türlerinin hızlı üretilerek çiftçilere kolaylık sağlanmasını hedeflemektedir.

Altınordu Adil Karlıbel Özel Eğitim Meslek Okulu öğretmen ve öğrencileri de merkezi ziyaret etti. Öğretmenler, öğrenciler için çok anlamlı olan bu gezinin kendilerine iyi geldiğini belirterek, Ordu’ya kazandırılan merkez için Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’e teşekkürlerini iletti.

Related Posts

Emeklilik şartları değişiyor: Sağlık sektöründe yeni kapı aralandı

Sağlık sektöründeki yeni düzenlemeler, doktorların emeklilik şartlarını iyileştiriyor ve önemli değişikliklere yol açıyor. SGK uzmanı İsa Karakaş, sağlık hizmetleri ve doktorların çalışma statülerindeki dönüşümünü değerlendirdi.

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Bakan Şimşek, Londra’da konuştu: Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azaldı

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla yaptığı temaslarda “Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.

Mazot zammına tepki gösteren çiftçi: “Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor”

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, mazota gelen 1 lira 15 kuruş zamma vatandaşlar tepki gösterdi. Çiftçilik yapan bir vatandaş, “Çiftçi bitti, köylü bitti, esnaf, herkes bitti. Mazot ucuz olmazsa hayat düzelmez ki. Her şey mazottan geliyor iğne ipliğe her şeye zam. Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor” diye konuştu.

Zamlı evde bakım maaşı ne kadar oldu? 2025 Temmuz zamlı evde bakım maaşı yattı mı?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ay hak sahiplerine ödenen evde bakım maaşı memur kat sayısına göre artış gösteriyor. Peki, Zamlı evde bakım maaşı ne kadar oldu? 2025 Temmuz zamlı evde bakım maaşı yattı mı?