Tütün ve alkolde teminat tutarları yükseltildi

Tütün ürünleri sektöründe, tütün mamulleri, makaron, yaprak sigara kağıdı, sigara filtresi, alkol ve alkollü içkiler üreten işletmelerden alınacak teminat bedelleri belirlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda teminat bedelleri, söz konusu ürün gruplarında faaliyet gösteren işletmelerden tahsil edilecek. Sigara üretimi alanında yıllık tek vardiyada teorik üretim kapasitesi 20 milyar adede kadar olanlar için 57 milyon 572 bin lira, 20-40 milyar adede kadar olanlar için 64 milyon 768 bin lira, 40 milyar adetten fazla olanlar için ise 71 milyon 965 bin lira teminat talep edilecek.

Makaron üretimi kategorisinde ise yıllık tek vardiyada teorik üretim kapasitesi 3 milyar adede kadar olanlar için 57 milyon 572 bin lira, 3-4 milyara kadar olanlar için 64 milyon 768 bin lira, 4 milyar adetten fazla olanlar için ise 71 milyon 965 bin lira teminat alınacak. Benzer şekilde, diğer tütün mamulleri segmentlerinde de teminatlar belirlendi ve uygulanacak.

Alkollü içecek sektöründe ise, fermente alkollü içki üreticilerinden ve alkollü içki ithalatçılarından alınacak teminatlar da belli oldu. Teminat tutarları, faaliyet hacimlerine ve üretim kapasitelerine göre değişiklik gösterecek. Sektördeki firmaların proje revizyonu veya faaliyet hacimlerinin değişmesi durumunda teminat tutarları güncellenecek ve toplam teminat tutarı 71 milyon 965 bin lirayı aşamayacak şekilde uygulanacak.

Tütün ve tütün mamulleri sektöründeki işletmelerden alınacak teminatlar, sektördeki faaliyetlere göre belirlenmiş olup, yönetmelik kapsamında belirli istisnalar bulunmaktadır. İdareler, mahalli idareler ve kamu iktisadi teşebbüsleri gibi kuruluşlardan teminat talep edilmeyecek.

Related Posts

Güney Kore ekonomisi zamanla yarışıyor

Güney Kore, ABD ile süren ticaret görüşmelerinde 1 Ağustos’tan önce temel bir anlaşma zemini oluşturmak istiyor. Seul’den yapılan açıklamaya göre, Washington’da yürütülen üst düzey temasların ardından Güney Kore Ticaret Bakanı Yeo Han-koo, kapsamlı …

Emeklilik şartları değişiyor: Sağlık sektöründe yeni kapı aralandı

Sağlık sektöründeki yeni düzenlemeler, doktorların emeklilik şartlarını iyileştiriyor ve önemli değişikliklere yol açıyor. SGK uzmanı İsa Karakaş, sağlık hizmetleri ve doktorların çalışma statülerindeki dönüşümünü değerlendirdi.

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Bakan Şimşek, Londra’da konuştu: Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azaldı

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla yaptığı temaslarda “Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.

Mazot zammına tepki gösteren çiftçi: “Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor”

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, mazota gelen 1 lira 15 kuruş zamma vatandaşlar tepki gösterdi. Çiftçilik yapan bir vatandaş, “Çiftçi bitti, köylü bitti, esnaf, herkes bitti. Mazot ucuz olmazsa hayat düzelmez ki. Her şey mazottan geliyor iğne ipliğe her şeye zam. Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor” diye konuştu.