Topkapı Sarayı’nda ‘Silahtar’ dönemi! Jandarma Osmanlı kıyafeti ile nöbet tutuyor! İşte o kareler

Topkapı Sarayı’nda Silahtar Kıyafetli Jandarmalar Nöbet Tutuyor

Her gün binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Topkapı Sarayı’nda jandarmalar “silahtar” kıyafetliyle nöbet tutmaya başladı. Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Milli Saraylar Başkanlığına bağlı Topkapı Sarayı’nın ziyaretçileri, Osmanlı’da Enderun’un en nüfuzlu siması ve amiri olan silahtarların kıyafetiyle nöbet tutan jandarmalar ile fotoğraf çektiriyor.

İngiltere, İtalya, İsviçre gibi pek çok Avrupa ülkesinde de örnekleri olan bu uygulamayla ziyaretçiler, ülkelerin askeri teşkilat tarihleri hakkında bilgi sahibi oluyor.

Cumhuriyet’in ilanından sonra Jandarma Genel Komutanlığının korumasına verilen Topkapı Sarayı’ndaki yeni uygulama ilgi görürken, saray etrafında bulunan diğer nöbet noktalarındaki nöbet hizmetleri ise güncel jandarma asayiş kıyafetiyle icra ediliyor.

Osmanlı’da Sultan’ın silahları ile silah depolarından sorumlu saray görevlileri olan silahtarların kıyafetlerini giyen jandarmaların nöbet değişimleri ve nöbet yerlerine gidip gelirken saray içerisindeki yürüyüşleri de ziyaretçiler tarafından ilgiyle izleniyor.

“SADECE BİZDE DEĞİL, DÜNYA MÜZECİLİĞİNDE DE KULLANILAN BİR YÖNTEM”

Topkapı Sarayı Daire Başkanı İlhan Kocaman, AA muhabirine, tematik müzeciliği öne çıkarmaya gayret ettiklerini belirterek, “Dünya müzeciliğinde olduğu gibi dönemi yansıtan ve dönemi anlatan bazı uygulamaları gerçekleştirmek istiyoruz. Bunlardan bir tanesi de dönemin kıyafetleri ile buradaki saray görevlilerini saray içerisinde gezdirerek, nöbet tutturarak, ziyaretçilerin ilgisini artırmak ve dönemi anlatmak.” dedi.

Bunlar saray içerisinde gerek nöbet tutarak, gerek gezerek dönemi anlatmaya çalışmaktadır. Tabii ki biz bunları belirlerken özellikle döneme ait eserleri inceledik ve o dönemde silahtarların giydiği kıyafet şekillerini, desenlerini, renklerini, dönemin belgeleriyle tanıtarak, dönemin belgelerine bakarak uygulamaya aldık. Bu uygulama sadece bizde değil, dünya müzeciliğinde de çokça kullanılan bir yöntemdir. Şu anda da gördüğümüz kadarıyla gelen ziyaretçilerimizin de ilgisini çekmekte ve ayrıca o dönemi tabiri caizse az da olsa yaşatmaktadır.

“BU YIL SARAYA ÖNEMLİ MEKANLAR KATACAĞIZ”

Milli Saraylar Başkanlığı olarak 2019’dan bu yana Topkapı Sarayı’nda gerçekleştirdikleri uygulamalarda ziyaretçilerin taleplerini ve dünya müzeciliğindeki kullanılan yöntemleri dikkate aldıklarını vurgulayan Kocaman, “Onları inceledik ve bunların başında tematik uygulama dediğimiz dönemi andıran bazı uygulamaların öne çıkmasının gerekliliğini gördük.” ifadesini kullandı.

İlhan Kocaman, ilk olarak bu uygulamayı denediklerini, zamanla benzer uygulamaları da hayata geçirmeyi planladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Topkapı Sarayı 15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar payitaht olarak kalan bir saraydır. Ondan dolayı burada olması gerekenler neyse onları inceleyip zamanla uygulamalarımızı gerçekleştireceğiz. Bu yıl saraya önemli mekanlar katacağız. Bunların başında harem olsun, darphane olsun, yine birinci avlu ve alt bahçelerdeki yeni müzecilik alanlarını da hayata geçireceğiz. Jandarma birliğimiz sarayın dış korumasını gerçekleştirmektedir. Saray içerisinde de atlı birliğimiz var. Onlar olsun, yeni uygulamaya aldığımız bu silahtarların nöbet uygulaması olsun çok ilgi çektiğini gördük. Sosyal medyada veya bizzat bize ulaşanlardan teşekkür alıyoruz, bu da bizim sevindiriyor.”

Related Posts

Muğla’da odalar ve borsalar zeytin yasası için ayakta

Muğla Ticaret Borsası (MTB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Marmaris Ticaret Odası (MTO) ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) ortak açıklama yaparak, zeytinlik alanlarda sanayi, madencilik ve enerji projelerine izin verilmesini içeren, kamuoyunda ‘Zeytin Yasası’ olarak bilinen torba yasanın stratejik öneme sahip tarımsal üretim alanlarına zarar vereceği endişesini dile getirdi.

Baraj için dereyi kuruttular: Yüz binlerce balık telef oldu

Konya’nın Hadim ve Güneysınır ilçelerinden geçen Göksu Nehri, Avşar ve Eğiste Barajlarında su tutulması nedeniyle kurudu. Nehirde yüz binlerce balık telef olurken bölgede çiftçilik yapan üreticiler susuzluk nedeniyle zor günler yaşıyor. Öte yandan Konya’nın bölgede bulunan Göksu Şelalesi’de , turizm açısından önem arz ediyor.

3 ilde 2.5 milyar TL ‘kamu zararı’ yaratan suç örgütüne operasyon!

Hatay merkezli 3 ilde sahte fatura ve akaryakıt fişi düzenleyerek kamuyu 2,5 milyar TL zarara uğrattığı belirlenen suç örgütüne yönelik operasyonda 34 şüpheli gözaltına alınırken 9’u tutuklandı.

CHP’de ‘Alevi’ kartı yeniden devrede: Özgür Özel hedefine din eğitimini koydu

Kurultay tartışmalarıyla CHP koltuğunu kaybetme ihtimali olan Özgür Özel, İstanbul’da katıldığı Muharrem Orucu iftar programında yaptığı konuşmada “Cemler, ibadet olarak din derslerinde yer alacak. Kimse zorunlu din dersi görmek zorunda kalmayacak.” açıklamasında bulundu. Bu açıklamanın ‘Alevi’ kimliğiyle bilinen eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun partiye geri döneceği tartışmalarının gölgesinde yapılması dikkatlerden kaçmadı.

Kocaeli’de denize giren kişi boğuldu

Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde denize giren kişi boğuldu. Ayrıca, kentin Karadeniz kıyısında yer alan Kandıra ilçesinde denize girişler yasaklandı.

‘PKK’nın silah bırakma görüntüleri hazır’ iddiası: Tarih belli oldu!

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 22 Ekim’de başlattığı yeni süreçte komisyon aşamasına geçildi. Ancak komisyon kurulmadan önce DEM Parti İmralı Heyeti’nin 8-9 Temmuz’da Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Saray’da görüşeceği, o görüşmelerde de PKK’nın silah bırakma görüntülerinin kamuoyu ile paylaşılacağı öne sürüldü.