Türkiye’nin ham çelik üretimi ilk çeyrekte azaldı

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), mart ayı ve yılın ilk çeyreğine ilişkin çelik üretimi, tüketimi ve dış ticaret verilerini kamuoyu ile paylaştı. Türkiye’nin ham çelik üretimi mart ayında bir önceki yıla göre %2,8 azalarak 3,1 milyon tona geriledi. Yılın ilk çeyreğinde ise üretim %3,4 düşüşle 9,3 milyon ton olarak kaydedildi.

March’ta nihai mamul tüketimi bir önceki yıla göre %23,2 azalışla 2,6 milyon tona, yılın ilk çeyreğinde ise %7,3 düşüşle 9,1 milyon ton seviyesine düştü.

ÇELİK ÜRÜNLERİ İHRACATI YÜKSELDİ

Çelik ürünleri ihracatı mart ayında miktar olarak %31,3 artarak 1,5 milyon ton, değer olarak ise %18,6 artışla 1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

2024’ün aynı dönemine göre ihracat, ocak-mart döneminde miktar bazında %18,5 artarak 3,8 milyon ton, değer bazında ise %8,4 artışla 2,6 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Çelik ürünleri ithalatı ise mart ayında önceki yılın aynı dönemine göre %23,6 azalarak 1,2 milyon tona, değer açısından ise %24,5 düşüşle 885,5 milyon dolara geriledi.

Ocak-mart döneminde ise ithalat miktar bazında önceki yılın aynı dönemine göre %4,6 artarak 4,2 milyon tona yükseldi. Değer bazında ise ithalat %4,2 azalarak 3 milyar dolar seviyesine geriledi.

Geçen yılın ilk çeyreğinde %74,7 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın ilk çeyreğinde %84,6 seviyesine yükseldi.

ÜRETİMDE TÜRKİYE 7. SIRADA

TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, hurda kısıtlamalarının küresel bir eğilim haline gelmesi ve AB Çelik ve Metal Eylem Planı’na hurda kısıtlamalarının dahil edilmesi gibi gelişmelere dikkat çekti.

Yayan, ABD’nin son tarife düzenlemelerini hatırlatarak, sektörün rotasını Kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgelerine çevirdiğini belirtti.

Gelecekte artacak olan hurda talebine vurgu yapan Yayan, “Türkiye, dünyada 7’nci sırada yer alarak 9,3 milyon ton üretim gerçekleştirdi. Dekorbanizasyon çalışmalarıyla birlikte, 2030’a kadar hurda talebinin %20 artacağı bekleniyor. Hurda ihtiyacımızın karşılanması ve yurt içi hurda üretiminin artırılması için alternatif pazarlara ve girdilere odaklanmalıyız.” şeklinde konuştu.

Related Posts

OPEC üyesi 8 ülke üretim artışı planını hızlandırdı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu üyesi 8 ülke, haziranda bir önceki aya göre günlük 411 bin varil üretim artışına gidecek.

Suriye’den Türkiye’ye enerji alanında yatırım çağrısı

Suriye Enerji Bakanı Muhammed el-Beşir, Türk şirketlerine ülkesinin enerji sektörüne yatırım çağrısında bulunarak, “Suriye’de enerjinin her alanına yatırım yapılabilir. Arama, sondaj, rafinaj, iletim, hatları ve santrallerin rehabilitasyonu, rafinerilerin yeniden inşası ve madencilik alanında çalışma imkanları mevcut” dedi.

Yurt dışı sitelerinden alışverişlerde kişisel bilgi paylaşımına dikkat

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, yurt dışı sitelerden alışverişlerde hem kişisel bilgilerin hem de banka bilgilerinin kaydedildiğini belirtti.

Türkiye, fındık ihracatından 1,9 milyar doları aşkın gelir sağladı

Türkiye, fındık ihracat sezonunun 8 aylık döneminde 1,9 milyar doları aşkın gelir elde etti.

Borsa İstanbul haftayı kayıpla kapattı, dolar ve avro yükseldi

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 2,81 değer kaybederken, dolar/TL yüzde 0,34, avro/TL yüzde 0,36 artış, altının gram fiyatı ise yüzde 0,37 azalış kaydetti.

Hedef, ticaret hacmini 5 kat artırmak

Türkiye, Afrika’da yedinci büyük ham petrol üreticisi konumunda olan Gabon’la halen 109 milyon dolar olan ticaret hacmini beş kat artırmayı hedefliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir