ABD’nin yeni gözdesi Çin’in yerini doldurabilecek mi? Uzmanlardan Hindistan analizi

Trump’ın Ticaret Politikası: ABD ve Hindistan Arasındaki Yakınlaşma

ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelmesiyle birlikte izlediği korumacı ticaret politikası, global ticarette belirsizlikler yarattı. Ancak son zamanlarda ABD ve ticaret partnerleri arasındaki tarife müzakerelerinden umut verici haberler gelmeye başladı.

Özellikle Asya’da, ABD’nin Çin ve Japonya gibi önemli ortaklarıyla yaşadığı ticaret sorunları devam ederken, Hindistan ile ABD arasında yakınlaşma gözlemleniyor.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Hindistan ile yapılacak olan anlaşmaların, ABD’nin tedarik ağını çeşitlendirmesine katkı sağlayacağını belirtti.

Bu adımlarla birlikte, ABD’li şirketlerin Hindistan’a yatırım yapma konusundaki ilgileri artarken, Hindistan’ın ticari potansiyeli de dikkat çekiyor.

Çin’in Yerine Geçme İhtimali Kısa Vadede Zor

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan’a göre, Hindistan’ın kısa vadede Çin’in yerini alması pek olası görünmüyor. Hindistan ve Çin’in uzmanlık alanları ve kapasitelerinin farklı olduğunu vurgulayan Manukyan, uzmanlık ve altyapı açısından Hindistan’ın, Çin’in yerini almasının zor olduğunu belirtti.

Manukyan, ABD’nin yalnızca Çin’in yerine başka bir ülke aramadığını, aynı zamanda Hindistan gibi stratejik bir ülkeyi, Çin-Rusya ikilisine bırakmak istemediğini ifade etti.

Hindistan’ın Rusya ve Pakistan Dengeleri Önemli

ABD’nin, Hindistan ile ilişkilerini kuvvetlendirmek istediği ve dengeleri korumaya çalıştığı belirten Manukyan, ülkenin Pakistan ile rekabetinin ve Rusya karşısındaki duruşunun önemli olduğunu vurguladı. Bu denge, Hindistan’ın stratejik önemini artırıyor ve ABD’nin Hindistan ile iş birliğini teşvik ediyor.

ABD Çin’i Önemli Sektörlerde Durdurmak İstiyor

Bursa Uludağ Üniversitesi İktisat Bölümü’nden Doç. Dr. Filiz Eryılmaz’a göre, ABD’nin tarife politikalarının temel amacı, Çin’i engellemek. Çin’in yapay zeka gibi stratejik alanlarda hızla ilerlemesi, ABD’nin dikkatini çekiyor ve Çin’i durdurma çabalarına yol açıyor. Bu nedenle ABD’nin Çin’e karşı aldığı sert tavırlar dikkat çekiyor.

Eryılmaz’a göre, ABD’nin Çin’i durdurma hedefi, Hindistan gibi ülkelerle iş birliğini de teşvik ediyor. Ancak Çin’in ekonomik ölçeği, Hindistan’ın kısa vadede aynı seviyeye ulaşmasını zorlaştırıyor. Bu durum, Hindistan için fırsat oluştursa da Çin’in yerini alması zor görünüyor.

Related Posts

SGK’dan emeklilik için yeni adım: Yıpranma payı için kısıtlamaya gidilecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilikte yeni düzenlemeye gidecek. Bu kapsamda erken emekliliğe olanak sağlayan “yıpranma payı” için kısıtlamaya gidilecek.

ABD amacına ulaştı: Ukrayna’nın doğal kaynaklarına ortak oluyor

Ukrayna ve ABD arasında imzalanan “ekonomik ortaklık” anlaşması, Kiev’e yatırım Washington’a ise doğal kaynak erişimi sağlayacak. Kurulacak fonun ilk kazancıyla Ukrayna’ya yatırım yapılması öngörülüyor.

Türkiye’nin ham çelik üretimi ilk çeyrekte azaldı

Türkiye’nin ham çelik üretimi bu yılın ocak-mart döneminde 9,3 milyon ton oldu.

TEKNOFEST KKTC’de ikinci gün! Yerli hava araçları uçuş gösterileri yapacak

Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) ikinci gününde ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

70 yıllık Türk tekstil devi iflasın pençesinde

1954 yılından bu yana tekstil sektöründe faaliyet gösteren Çiçekçi Tekstil, yaşadığı mali darboğazın ardından konkordato ilan etti.

Bankaların rekabeti hızlandı: İşte Mayıs ayında en yüksek emekli promosyonu veren bankalar

Mayıs 2025’te emeklilere verilen promosyonlar 12.000 TL’den başlayıp 27.000 TL’ye kadar çıkıyor. İşte banka banka en yüksek promosyonu veren kurumlar ve detaylı şartlar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir