25 Kuruşun Maliyeti 1.64 TL’ye Çıktı!

CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, madeni paraların basımındaki maden fiyatlarının yükselmesine dair yaptığı açıklamada, Merkez Bankası’na göre 25 kuruşluk madeni paranın maliyetinin 1.64 TL’ye çıktığını ifade etti.

Demir’in çalışmasında, bozuk paralarda kullanılan alaşımların maliyetini belirlerken, bakır, nikel ve çinko gibi madenlerin kullanıldığını vurguladı.

MALİYETLERİ DAHA MALİYETLİ

Merkez Bankası’na göre, 25 kuruşluk madeni paranın maliyeti 1.64 TL, 50 kuruşun maliyeti 2.31 TL ve 1 TL’nin maliyeti ise 2.77 TL olarak belirlendi.

Deniz Demir, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, maliyetleri düşürmek amacıyla gramajı azaltma kararı aldı. Kullanılan bakır, çinko ve nikel oranları değiştirilirken, üretimde yüzde 30 tasarruf sağlandı. Örneğin, 1 TL’lik madeni paranın ağırlığı 8,2 gramdan 6,6 grama düştü. Ancak, dövizdeki artış metal paralardaki alaşımlara yansıdı ve 1 TL’nin maliyeti 3 TL’ye yaklaştı. Bu durum, fırsatçılara kapı araladı; paralar piyasaya sürülür sürülmez, hurdacılara satılarak haksız kazanç elde etmeye yol açtı. Ekmeğin 10 lira olduğu bir ortamda, 50 kuruş ve 1 TL gibi paraların tam anlamıyla değerini kaybettiği bir döneme girdik” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir